Endelig havde jeg igen en fridag efter en lang arbejdsweekend. Udover de uundgåelige huslige pligter og selvfølgelig tid med mine skønne unger, har jeg også haft god mulighed for at gå til og fra garn og gryder og nusse og forberede og tage billeder. Og så fik jeg også lige set seneste afsnit af Ulden farmors herlige podcast. SÅ skønt!

Jeg startede garndagen med at køre i Matas efter alun – jeg var nemlig løbet tør og havde heller ikke mere ufarvet bejdset garn at lege med. Så op på cyklen og af sted, for sådan en fridag kunne jo ikke forløbe uden plantefarvning. Jeg fik vundet en masse garn op på fed, og sat to bejdsegryder over, så der igen er garn klar til farveprojekter og eksperimenter.

Avocado-farvning
En anden ting jeg har gået og gjort klar til i længere tid er farvning med avocado. Jeg har læst og set flere steder, at man kan farve de skønneste lilla og rødlige toner med både skaller og sten – så egentlig alt det, som man

Avocadosten (til venstre) og avocadoskaller (til højre) trækker i vindueskarmen og bliver forhåbentlig snart til smukke garnfarver.
Avocadosten (til venstre) og avocadoskaller (til højre) trækker i vindueskarmen og bliver forhåbentlig snart til smukke garnfarver.

plejer at smide væk. Hele vinteren har jeg samlet sammen i to poser i fryseren hver gang vi har spist avocado herhjemme – hvilket helt klart er for sjældent. Men nu kunne jeg altså ikke vente længere, så de blev findelt og lagt i hver sit patentglas med lidt vand i.

Kødhammeren måtte i brug for at knuse de frosne avocadosten.
Kødhammeren måtte i brug for at knuse de frosne avocadosten.

Her skal de nu stå og trække i mindst en uges tid. Det der med findeling af frosne avocado-sten er i øvrigt ikke så nemt. Jeg endte med at bruge kødhammeren….

Glasset med stenene er allerede blevet rigtig flot orange, men glasset med skallerne er ret grumset og brunligt, og jeg frygter at det er fordi, der var for meget “kød” tilbage på dem – til trods for at jeg synes, jeg havde vasket dem allesammen grundigt. Men nu er de sat over, og så må vi se, hvordan de udvikler sig.

 

Her til aften har jeg desuden sat garn over til 2. bad i gyldenrisfarvesuppen, som jeg lavede forleden. De fire gule strømpegarnsfed, jeg lavede med 1. bad er blevet rullet op, fotograferet og lagt til salg i webshoppen – det samme er de fire fed fra nektaringryden. Så alt i alt en dejlig produktiv dag i plantefarvet-garn-land.

gyldenris strømpegarn
400 gram plantefarvet strømpegarn farvet med tørret gyldenris fra haven.
2x200 gram garn farvet med blomster og nye skud fra mit nektarintræ i drivhuset. De to fed til højre er strømpegarn, de to til venstre er ren uld.
2×200 gram garn farvet med blomster og nye skud fra mit nektarintræ i drivhuset. De to fed til højre er strømpegarn, de to til venstre er ren uld.

 

6 Comments

 • Søs Sønderlund Plougmann

  Hejsa. Rigtig spændende læsning og det er så hyggeligt at høre din arbejdsproces. Her sidder jeg i metroen hjem fra jobbet og hører Lukas Graham på Spotify. Så tak for denne blog. Keep on coloring. Søs

 • Else-Margrethe Pahus

  Jeg vil så gerne i gang igen efter mange års fravær fra plantefarvningen. Jeg har fundet min bog men mangler min gryde. Hvor kan jeg købe en stor emaljegryde. eller er det muligt at bruge en rustfri stålgryde, uden at bejsen danner kemiske forbindelser til stålet?

  • Hej Else-Margrethe, jeg har købt min emaljerede gryde på loppemarked – det var til at betale. Jeg ved ikke, hvor man ellers kan få dem, men skal man have en stor gryde fra ny er den i hvert fald RET pebret. Jeg har ellers kun prøvet at farve i en aluminiumsgryde (vores store suppegryde). Men det var ikke så populært hos kæresten – og man skal jo heller ikke blande farvegryder og mad! Så jeg skal have fundet en stor gryde mere på et tidspunkt.
   Mht. materialer ved jeg bare at jern- og kobbergryder i hvert fald påvirker resultatet. Rustfrit stål ved jeg ikke med. God fornøjelse med at komme i gang igen! 🙂

Comments are closed.