Det er helt fantastisk at farve med indigo – og helt anderledes end andet plantefarvning. Indigoplanten skal gennem en længere proces for at udvinde det blå farvestof, derfor har jeg “bare” købt det færdige pulver.

Men selv når man har det smukke blå indigopulver, er det ikke så lige til at farve. Der skal først laves stamkype og herefter en egentlig farvesuppe, som garnet kan komme i. Det er nærmest som at lege lille kemiker at få den blå farve frem. Alting skal måles nøjagtigt af. Men det bliver bare SÅ flot og er bestemt hele den lange proces og alt besværet værd.

Når farvesuppen er klar, skal garnet listes ned, så der ikke kommer for meget ilt med ned. Og det samme når man skal have det op igen. Til gengæld skal man farve ved noget lavere temperaturer (ca. 50 grader) end med de fleste andre planter, og farvetiden er ganske kort – fra få minutter op til 30 min.

Jeg havde stamkype nok til at farve over to dage. Det blev til en masse forskelligt garn i mange tykkelser og mange forskellige farver. Jeg overfarvede nemlig flere gule, brune og beige fed for at opnå spændende grønne og grønblå nuancer.

Indigo garn uld
Det første garn der kom op af indigogryden
Garn til tørre
Garnet hænger til tørre på min terrasse. Det bagerste er noget mere grønt i virkeligheden, men mit kamera kan åbenbart ikke lide grøn

Farven skifter

Undervejs tog jeg nogle små videoer, som I kan finde på min Facebook-side eller på Instagram. Der er nemlig endnu en helt speciel ting med indigofarvning: når garnet kommer op af gryden, er det stadig stort set samme farve som da det kom i. Men i løbet af de første 30-60 sekunder efter det møder ilten i luften, skifter farven. Det er fuldstændig fantastisk at se. Først efter omkring et kvarter kan man begynde at regne med farven, og er man ikke tilfreds, kan det jo få en tur mere.

Farvesuppe indigo
Garnet listes forsigtigt i gryden
Det beholder sin oprindelige farve under farvningen

J

Garnet har skiftet farve, men den endelige nuance kan først bedømmes et kvarters tid efter.
Farven skifter så snart der kommer ilt til

Jeg havde rigtig travlt og fik som sagt farvet en hel masse. Noget af det er kommet på hjemmesiden (klik på blågrønne nuancer). Mere kommer på når jeg får tid til at tage billeder og oprette. Ellers spørg gerne hvad jeg har. De blå farver ryger ofte hurtigt!

Garn indigo tørrer
Garnet tørrer i det fine vejr
Her kan man se det fra den anden side. Igen kommer farverne ikke helt til deres ret. Især de grønne har mit kamera svært ved at gengive.