Farvning med tørrede planter
Foråret lader – som alle vist er klar over – vente på sig i år. Det samme gør alle planterne i haven. Men jeg har så meget lyst til at plantefarve nu hvor min mindstetrold er stor nok (8 mdr.) til at jeg kan have lidt frie hænder indimellem.
Heldigvis findes der råd for manglen på friske farveplanter: nemlig alle de tørrede!
De giver som regel en lidt anden farve end nyplukket materiale og skal stå i blød i et døgns tid inden brug for at blive opblødt, så farven kan trækkes ud og udnyttes optimalt. Men så kan der også komme en masse spændende farver ud af det efterfølgende.
Jeg har selv tørret gyldenris fra haven. De blev plukket i sommer da de var allermest friske og har hængt i skuret hele vinteren.
Desuden har jeg købt mig til en del materiale, som jeg ikke har farvet med tidligere – bl.a. rathaniarod, indigo og cochenillelus. Dem der følger mig på Instagram og/eller Facebook har allerede set nogle billeder fra disse farvninger, men jeg har ikke haft tid til at skrive om dem. Det vil jeg forsøge at nå den kommende tid.
Rathaniarod
I første omgang prøvede jeg rathaniaroden. Den blev lagt i blød og fik en flot orange-rust farve. Dagen efter lagde jeg garn i gryden og varmede det op. Garnet i første bad fik en sjov orange-rust farve.
I andet bad var der ikke så meget farvestof tilbage, men jeg havde noget svagt gulfarvet garn fra et tidligere bad med tørret gyldenris, som jeg tænkte ville blive flot som tofarvet. Så det kom i gryden efterfølgende – og lavede en “flot” orange stribe ned af vores hvidmalede væg, fordi jeg ikke lige var opmærksom på hvor meget vand der trak op i den halvdel af garnet, der ikke var gryden. Ups.
Men flot blev det altså med det diskrete farveskift – når jeg selv skal sige det.
Garnet er ren shetlandsuld som løber 600m/100gram og der er 100 gram i hvert fed. De kommer i shoppen snarest, men skriv gerne, hvis du er interesseret.
Kan I have en rigtig god påske derude. Ligeså snart jeg får tid, skriver jeg om mit første forsøg med farvning med cochenillelus.