Plantefarve

Farvning med skaller af rødløg

Den sidste uges tid har jeg haft gang i min gode gamle emaljefarvegryde. Min mand har gennem lang tid samlet blandede løgskaller til mig, men de sidste par måneder har han sorteret rødløg for sig.

Det var blevet til lidt over 20 gram.

20 gram løgskaller lyder ikke af meget, men fylder en hel del.

De fyldte en masse, men faldt hurtigt helt sammen i gryden, så der også blev plads garn.

Jeg lagde et fed hvidt håndværksgarn og et fed gråt pelsuldsgarn – begge fra Hjelholts Uldspinderi – i farvesuppen.

Det fik en times tid på 80-90 grader, så skulle vi spise. Om aftenen gav jeg det en times tid mere for at få så meget farve med som muligt. Jeg rørte godt rundt i gryden flere gange undervejs for at fordele farven.

Dagen efter kom de op af gryden. Det hvide garn blev nærmest helt neongul-grønt, mens det grå fik en kraftig olivengrøn farve, som er virkelig svær at fange med kameraet.

Første farvebad- det hvide håndværksgarn til venstre og det grå pelsuldsgarn til højre.

Efterfølgende har jeg lagt tre fed grå pelsuld mere i for at udnytte restfarven. De har fået en flot lysegrøn farve, som jeg slet ikke kan fange. På billederne ser det nærmest stadig gråt ud. Men det er det altså ikke.

Det grå pelsuldsgarn har fået en flot grøn farve, men det kan man desværre ikke rigtig se på billedet.

Det var rigtig sjovt at farve med rødløgskallerne, og det bliver bestemt ikke sidste gang jeg gør det. Jeg har også en hel masse almindelige løgskaller liggende, så det kan være jeg snart skal i gang med dem. De giver gerne varme gule og brune nuancer på hvidt garn.