Plantefarve,  solfarvning

Bæredygtig solfarvning

Først en pandemi og nu krig. Det er uventet hårde tider vi står midt i i disse år. Jeg vil ikke blive alt for politisk, men vi er vist alle på hver vores måder påvirket af alle de ting, der sker omkring os.

Uden at være fanatiske, er vi i vores lille familie på fem begyndt at tænke meget over hvad og hvor meget vi forbruger. Både i fht. madindkøb, varme, benzin og ikke mindst strøm.

Sidstnævnte er normalt en vigtig del, når jeg har gang i farvegryderne herhjemme. Der skal strøm til at varme den store farvegryde op. Og med de høje energipriser vi har lige nu, er det ikke lige det, jeg har mest lyst til i øjeblikket.

Så efter at have læst om det flere steder på nettet, er jeg begyndt at koldbejdse garnet før det skal farves. Det skal stå lidt længere tid (et par dage i stedet for blot en time i 90 grader varmt vand), men til gengæld bruger det ingen strøm.

Bejdset garn til tørre udenfor

Garnet tørrer jeg som altid udendørs – og det er jo dejligt at solen endelig er kommet frem igen, så det kan lade sig gøre.

Solen kan også bruges til plantefarvning. Og det er også noget jeg har gjort længe, men denne sæson er min plan at gøre det i langt højere grad.

Dels giver det nogle utroligt flotte resultater og dels bruger man – igen – ingen strøm. Jeg synes, det er så sjovt at lege med forskellige farver i samme glas, og man ved ikke hvordan det endelige resultat bliver før lang tid efter. Det er virkelig en god og bæredygtig farvemetode.

Jeg har netop i dag sat første portion over. Lige nu står glassene i solen på terrassen, men jeg plejer at have dem stående i vindueskarmen her i foråret, for det er stadig koldt udenfor. Så de bliver flyttet ind i eftermiddag. På min instagram (ankajo) vil jeg jævnligt lægge billeder op af farvernes skiften, så I kan følge lidt med i hvordan det udvikler sig.

Plantefarveglas i forårssolen

Glædelig farvesæson til jer der også farver, og skynd jer allesammen ind og køb en masse lækkert garn i min shop. Der er også stadig lidt solfarvet tilbage fra sidste sæson til de hurtige. Klik på linket nedenfor:

https://plantefarvetgarn.com/produkt-kategori/solfarvet/

Pas nu godt på jer selv, hinanden og alle andre derude!

Bæredygtige og fredelige hilsner

fra Anne Katrine (ankajo)